maandag 14 januari 2013

Een dapper lichtje in deze duistere tijd


De Gaspeldoorn of Gorse (Ulex Europaeus)

Wanhoop maar niet
Ik herken verdriet
en breng een somber gezicht
weer blijdschap en licht.


- DagEnDauw -

Goed om te weten :


De gaspeldoorn (Ulex europaeus) is een bij ons vrij zeldzame plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae)
Deze groenblijvende struik ook wel Gorse genaamd, komt plaatselijk voor op zandgrond, heide of in de duinen. Rechtop groeiend kan de gaspeldoorn een hoogte bereiken van drie meter, maar blijft op onbeschutte of begraasde plaatsen een stuk lager en is vorstgevoelig. Hij bloeit doorgaans in de maanden april tot en met juni en soms nog even in de herfst. Nochtans vond ik deze gisteren in de berm  tijdens een wandeling te Maldegem al dapper begonnen. In tegenstelling tot de brem, kunnen ze tot de grond worden teruggesnoeid en schieten ze in het voorjaar aan de voet weer uit, ook na heidebranden blijken ze zich als eerste weer te herstellen. 

De jonge naaldvormige bladeren zijn drietallig en aanvankelijk zacht, anderhalf tot tweeënhalf centimeter lang en in dit stadium nog eetbaar voor dieren. Ze worden echter mettertijd daarvoor te taai en zien er dan doorgroefd uit.

De vlindervormige goudgele bloemen hebben een lengte van ongeveer 1,5 cm en zitten op korte, fluwelige steeltjes, lokken bijen met hun geur en vuren bij aanraking hun stuifmeel af op het bezoekende insect.

De vruchten van de gaspeldoorn zijn zwarte peulen die 1 tot 2 cm lang worden. Ze zijn behaard en barsten open zodra ze rijp zijn, zodat de zaden vrijkomen. Deze bevatten cytisine en zijn giftig. 
In de Bachbloesemtherapie staat deze plant bekend als afdoend medicijn tegen depressie. Ze geeft hoop en helpt om weer moed te scheppen in het leven.
Het woord gaspel in Gaspeldoorn is een verkleinwoord van het Middel-Nederlandse woord gaspe 'haak, gesp'. In de middeleeuwen werden dorens, onder andere van de Gaspeldoorn, namelijk gebruikt als sluiting van kleding.

bronnen : Wikipedia (Nederlandse en Engelse versie)
             http://www.bachbloesemadvies.be
             http://www.plantaardigheden.nl


Deze foto is mijn interpretatie van ‘verlichting’, de nieuwe uitdaging voor deze week, van Cheri Lucas op de site van WordPress.
This picture is my interpretation of 'Illumination", this weeks' theme, suggested by Cheri Lucas for the WordPress photochallenge (► be sure to take a look over there for much and much more... or just join in too)2 opmerkingen :